okloka

Den sista intervjun med Bo Widerberg

2012-09-12, 22:18

I slutet av 1995 gjorde journalisten Kjell Häglund den sista stora intervjun med regissören Bo Widerberg, känd för filmer som Kvarteret Korpen, Elvira MadiganMannen på taket och Lust och fägring stor. Intervjun publicerades i tidningen Café i september 1995 och knappt två år senare, den 1 maj 1997 avled Bo Widerberg i sviterna av magcancer.

Efter att ha läst ut den fantastiska Widerbergbiografin Höggradigt jävla excentrisk (Mårten Blomkvist, 2011) började jag leta efter artiklar och intervjuer med Bo och på var och varannan sida hittade jag länkar till en förlängd version av Kjell Häglunds intervju som publicerats på film- och tv-sidan Weird Science. Tyvärr ledde samtliga länkar till en och samma sida – som var borttagen.

Jag ville inte ge upp riktigt än och bestämde mig för att kolla ifall sidan fanns tillgänglig på Internet Archive, som har som målsättning att arkivera alla webbsidor som görs tillgängliga på nätet. Efter att ha fyllt i adressen (och väntat med spänning) visade det sig att det fanns en cachad version av artikeln från 27 februari 2006.

Du hittar intervjun här och den fungerar som ett fint komplement, nästintill epilog, till Mårten Blomkvists biografi. Om så inte bara för att vi får veta varför man ska kolla lite extra när Håkan Serners karaktär i Mannen på taket pratar om “en avgjutning av en pjäxa – eller en grov sko”.

Sorterat under Film

okloka skriver om populärkultur.